Om The Sound of Music

The Sound of Music, som baseras på den upplyftande sanna historien om familjen von Trapp, var det sista samarbetet mellan Richard Rodgers och Oscar Hammerstein II, och är en av de mest framgångsrika Oscarsbelönade filmmusikalerna någonsin.

Handlingen

Österrikiska Maria vill bli nunna men passar inte in i klosterlivet i 1930-talets Salzburg. Hennes kärlek till musik och bergen, hennes ungdomliga entusiasm och livliga fantasi leder till att hon blir skickad till kapten Georg von Trapp för att ta hand om hans sju barn. Barnen fattar så småningom tycke för henne, då hon för in sång, musik och glädje i huset. Något som inte funnits sedan deras mamma dog flera år tidigare. Kapten von Trapp tycker i början inte om Marias påhitt, men blir gradvis mer och mer betagen i henne. Maria och Kapten von Trapp gifter sig med varandra, medan nazismen lurar bakom hörnet. De flyr och gömmer sig i Marias gamla kloster, där de får hjälp av nunnorna, som saboterar nazisternas bilar.

Musiken i musikalen berör människor i alla åldrar och bjuder på några av de mest minnesvärda sånger som någonsin har framförts på musikalscenen, till exempel ’My Favourite Things’, ’Do-Re-Mi’, ’Edelweiss’, ’Climb Ev’ry Mountain’, ’Sixteen Going on Seventeen’, ’The Lonely Goatherd’ och naturligtvis den storslagna titellåten ’The Sound of Music.

Den sanna berättelsen om familjen von Trapp

Först kom familjen von Trapps upplevelser på 1920- och 30-talen, sedan kom Maria von Trapps bok (1948) om dessa händelser. Därefter gjordes en tysk film baserad på boken (1956), sedan en Broadway-musical (1959) baserad denna film och sist den berömda musical-filmen (1965) baserad på Broadway-musicalen.